YKS Başarısını Artırma Teknikleri

YKS Başarısını Artırma Teknikleri

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS/TYT-AYT- YTD) için geri sayım sürüyor. 8 ve 9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sınava, bu yıl 3 milyon 243 bin aday başvuru yaptı. YKS’de başarı için verimli ve düzenli çalışmanın yanında, doğru yöntemler geliştirmek de gereklidir. İşte YKS’de başarıyı artırma teknikleri…

Sorular Her Zaman Zor Değildir: Sınavlarda tek düzeyde değil, sizin bilgi seviyenizin altında ve üstünde olan sorular bulunur. YKS gibi sınavlardaki sorularım dağılımı yüzde 10'u çok zor, yüzde 10'u çok kolay, yüzde 20'si zor, yüzde 20'si kolay ve yüzde 40’ı normal seviyede olur. “Soru bu derece kolay mı? Acaba yanlış mı yapıyorum?” diye tereddütte kapılmayın.

Tüm Seçenekleri Okuyun: Tüm seçenekleri okumadan soruyu yanıtlamayın. Soruların hepsini çözemeyeceğinizin bilincinde olun ancak sınavda çözebileceğiniz ortalama soru sayısına ulaşabileceğinizi unutmayın.

Anahtar Sözcüklere Dikkat Edin: Sınavda mutlaka turlama tekniğini uygulayın. Çözemediğiniz sorularda zaman kaybetmek yerine, üzere bir işaret koyarak diğer sorulara geçin. Birinci turdan sonra o soruyu tekrar çözmeye çalışabilirsiniz. Anahtar sözcüklerin altını çizin ya da daire içine alın. Sorulardaki "olamaz, değildir" gibi ifadeleri dikkatli okuyun.

Kuvvetli Çeldiriciler Olabilir: Sorudaki iki şık birbirine çok yakınsa doğru yanıt ikisi de olmayabilir. Diğer şıkları dikkatlice iyi okuyarak detayları bulmaya çalışın. Ayrıca iki şık birbirinin zıttı ise büyük ihtimalle onlardan biri doğrudur.

Uzun Metinler Sadece Psikolojik Olarak Zordur: Sınavda uzun metinlerin, paragraf sorularının zor olduğu algısı vardır ancak bu sadece psikolojiktir, uzun soru da kolay olabilir. Hızlı okumaya ve soruda isteneni doğru anlamaya çalışın.

Derin Bir Nefes Alın: Sınav sırasında belirli aralıklarla derin nefes alın, birkaç saniye tuttuktan sonra yavaşça verin. Dikkatinizin dağıldığı anlarda soruyu yeniden okumak yerine 10-15 saniye derin nefes alıp vererek dinlenin.

Siz İzin Vermedikçe Çevre Sizi Etkileyemez: Sınavda dış etkenler olacaktır. Yalnızca sınavınıza odaklanın ve bunlardan dolayı dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.

Kaygı Bulaşıcıdır: Olumlu düşünen insanlarla zaman geçirin. Negatif düşünceleri olan kişiler, sizi de olumsuz etkiler ve kaygı düzeyinizi arttırır.

Okuma Hataları İçin Çalışmalar Yapın: Sınavdan önce hızlı okuyabilmek ve okuma hatalarına engel olmak için çalışmalar yapabilirsiniz. Sorudaki olumsuz bir ifadeleri, altı çizili ya da kalın yazılı sözcükleri dikkatli okuyun.

Sosyal Medyada Paylaş
Talep Formu