YKS Tercihlerinde Merak Edilen Sorular

YKS Tercihlerinde Merak Edilen Sorular

2023-YKS, 17-18 Haziran tarihlerinde yapıldı. Sınava 3 milyon 527 bin 443 kişi başvuru yaparken; TYT’ye 2 milyon 995 bin 638, AYT’ye 1 milyon 980 bin 534, YDT’ye de 173 bin 3 kişi katıldı. YKS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemi de başladı. YKS için tercihler 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak. İşte YKS tercih süreçlerine dair merak edilen sorular…

1- 2023 üniversite kontenjanları belli mi?

Bu yıl üniversiteler toplam 1 milyon 111 bin kontenjan var. Ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olarak toplam 853 bin kontenjan bulunuyor. Açık öğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarıyla toplam 1 milyon 61 bine ulaşıyor. Bunların yanında 34 yaş üstü kadınlara ayrılan ile depremzede adaylar ve şehit/gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da açılmış durumda.

2- Depremzede adaylara ayrılan kontenjanlar nasıl belirlendi?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden dolayı 6 Şubat 2023 tarihinden itibariyle ikameti Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ile Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan adaylar için üniversitelerde kontenjan ayrıldı. Bu kontenjan devlet üniversitelerinde, mevcut kontenjan dışında ilave yüzde 25 olarak belirlendi. Öte yandan vakıf üniversitelerinde de her bölümde 1’er burslu kontenjan ayrıldı. Toplamda 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olarak depremzede adaylar için 24 bin 641 ek kontenjan ayrıldı.

3- Adayların YKS tercihlerinde nelere dikkat etmelidir?

Tercih yapacak olan adayların ilgi ve yetenekleri ile işgücü piyasasını göz önünde bulundurmaları önemlidir. Adaylar tercih listelerini oluştururken istedikleri üniversite ve bölümleri ilk sıralara yazmalı, sonrasında ise sıralamalarına yakın olanlar ile sıralamalarının üstünde ve altında olan bölümleri, 2022 bölüm yerleştirme sıralamalarına göre yazmalılar.

4- YKS tercihleri sıralamaya göre mi yoksa puana göre mi yapılmalı? Kaç tercih hakkı bulunuyor?

Adaylar, tercihlerini puanlarına değil, sıralamalarına göre yapmalıdır. YKS tercihlerinde, bir önceki senenin sıralamaları önemli bir faktördür.

Adaylar, en fazla 24 tercih yapabiliyor. Adayların ilk tercihlerini sıralamaları yeterli olmasa dahi istedikleri bölümlerden yana kullanmalıdır. Ayrıca kazanması halinde kaydolmak istenmediği bir bölüme tercih listesinde yer verilmemelidir. Adayların tercih listelerindeki bölümlerin sırası, istek sıralarına uygun olmalıdır.

5 – Bu sene de başarı sıralaması uygulaması devam ediyor mu?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık, mühendislik, hukuk ve öğretmenlik bölümlerini seçebilmek için en düşük başarı sırası şartı uygulaması devam ediyor.

Bu sene tıp bölümlerine yerleştirmede SAY en düşük 50 bininci, diş hekimliği için de SAY en düşük 80 bininci, eczacılık için SAY en düşük 100 bininci, hukuk için EA en düşük 125 bininci, mimarlık için SAY en düşük 250 bininci, mühendislik için SAY en düşük 300 bininci ve öğretmenlik için 300 bininci olmak gerekecek.

6- Bu yıl ilk kez açılacak bölümler nelerdir?

Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları bu sene öğrenci alacak.

Ayrıca Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu’nda Bağcılık ve Bağ Ürünleri Teknolojisi, 19 Mayıs Üniversitesi’nde Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı, Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Meslek Yüksekokulu’nda Bıçakçılık ve El Aletleri Üretim Teknolojisi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da ise Sanal ve Artırılmış Gerçeklik ön lisans bölümleri bu sene öğrenci alacak.

7- Temel bilimleri seçip iktisadi-idari bilimlerde çift anadal yapılabilir mi?

YÖK’ün aldığı karara göre; İstanbul, Ankara, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik ve Çukurova üniversitelerinin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerindeki öğrencilere bilgisayar bilimleri, iktisat, ekonomi, işletme, istatistik ve ekonometri bölümlerinde çift anadal ile yan dal eğitimi hakkı verildi. Bu imkandan öğrenciler, ilk kez bu yıl yararlanacak.

8- YKS tercihleri için danışmanlık nasıl alınır?

MEB, tercih yapacak öğrencilere 27 Temmuz’dan itibaren tüm illerde rehber öğretmenler aracılığıyla danışmanlık verecek. Adaylar, rehber öğretmen, psikolojik danışman veya Rehberlik Araştırma Merkezlerindeki (RAM) tercih danışmanlığı komisyonlarından tercihler konusunda destek alabilecek.

Ayrıca üniversitelerde de tercih fuarları düzenlenecek.

9- Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

Üniversitelere kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihlerinde yapılacak.

10- Ek yerleştirme nasıl olacak?

Üniversitelere kayıt işlemlerinin tamamlanmasından sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Yerleştirme sonucunda boş kalan ya da kayıt yaptırılmadığı için dolmayan kontenjanlara ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir üniversiteye yerleşmiş olan adaylar, ek yerleştirme için başvuruda bulunamayacak.

Sosyal Medyada Paylaş
Talep Formu